Programa
Divendres 28
18:30-20:00h Homenatge al POUM: 90 anys d’herència.
L’historiador i militant d’Anticapitalistes Andy Durgan conversarà amb la Laia Facet, també militant d’Anticapitalistes, sobre el Partit Obrer d’Unificació Marxista, la principal organització del comunisme antiestalinista als anys trenta. Fundat el 1935, el POUM va néixer de la fusió del Bloc Obrer i Camperol amb l’Esquerra Comunista, després d’anys impulsant una estratègia de front únic a través de l’Aliança Obrera.
Durgan és autor de diverses obres sobre el POUM i els seus antecedents, especialment el BOC, com “Comunismo, revolución y movimiento obrero en Cataluña 1920-1936. Los orígenes del POUM” (2016, Laertes) o “Voluntarios por la revolución. La milicia internacional del POUM en la Guerra Civil Española.” (2022, Laertes).
-> Article de referència: El compromiso de una organización revoluconaria: el POUM
-> Article complementari: El marxismo de Andreu Nin abordó las grandes cuestiones de la política españolas y catalanas
Dissabte 29
10:30- 12h Formació sobre “Família, Estat i Capital”
En un moment de creixement de les polítiques familiaristes i de reprivatització del treball de cures, però també d’un renovat interès per debatre l’abolició de la família dins els moviments queer i feminista, Julia Cámara, militant d’Anticapitalistas i activista feminista, ens oferirà eines teòriques per comprendre el paper històric de la família en la reproducció social i explorar possibles horitzons de transformació.
12:30-14h Taller simultanis
- Taller 1: Com s’organitzen les vagues de lloguers? amb el Sindicat de Llogateres de Catalunya
- Taller 2: Drets sexuals i reproductius en el capitalisme amb Patricia Toa, llevadora i militant d’Anticapitalistes
- Taller 3: Conflictes sindicals a Badalona amb sindicalistes de la CGT a Cointegra i Ubacet
17:30-19:30h Taula rodona: L’hidra de la reacció: el programa de l’extrema dreta
Aquesta conversa aprofundirà en la relació de l’extrema dreta amb diferents manifestacions de la crisi de civilització i en els mecanismes que utilitza per ampliar la seva base social i impulsar la seva agenda reaccionària a escala internacional.
Uxía Reboiro, investigadora del projecte Resist, abordarà el paper dels moviments antigènere; Antonio Gómez Villar, professor de Filosofia a la Universitat de Barcelona, analitzarà la qüestió ecològica; i Catherine Tamayo, militant de la Comissió Antiracista del Sindicato de Inquilinas de Madrid, reflexionarà sobre el racisme immobiliari com a eix central de l’actual estructura de classes i dels discursos d’exclusió.
-> Article de referència: “Que els moviments antigènere vagin més enllà de l’extrema dreta és justament el que els fa tan atractius” Entrevista a Leon Freude i Uxía Reboiro