Nacionalització ja!

A Espanya les grans empreses i multinacionals de sectors estratègics reben ajudes milionàries per salvar els seus negocis cada vegada que al·leguen pèrdues. Ara, la crisi de la COVID ha accelerat la tendència de deslocalització d’empreses o el tancament d’algunes com Alcoa o Nissan.

Per això exigim #NacionalitzacióJa, per fer èmfasi en què és possible que el Govern nacionalitzi aquestes empreses (forma jurídica prevista en el nostre marc legal) a través de l’eina de l’expropiació, mantenint així els llocs de treball. No volem rescats i socialització de les pèrdues amb injeccions de diners públics a grans empreses o bancs. El que volem és nacionalitzar per reconvertir aquestes empreses, orientades fins ara a sectors contaminants com l’automobilístic, cap a la producció d’interès públic i sostenible i assegurant el repartiment de la feina i la participació dels i les treballadores.

Perquè quan els propietaris rics d’aquestes empreses i bancs reben ajudes milionàries ens estan robant. Són una minoria perillosa i els rescats una estafa organitzada contra la ciutadania. Ja va passar el 2008 amb el rescat de més de 60.000 milions d’euros a la banca. A la pràctica hi va haver una nacionalització amb Bankia, però ara aquesta entitat vol tornar a privatitzar-se en lloc de posar-la a funcionar com la banca pública que necessitem per garantir la funció social de les finances, prioritzar activitats socialment útils, sostenibles i productives, acabar amb els desnonaments i, en definitiva, comptar amb sobirania financera suficient per a, entre altres coses, no estar sotmesos ni a la fuga de capitals ni a l’evasió fiscal de la que els bancs són actors necessaris.

No permetrem que la crisi la paguem la resta de la majoria social, quan el Govern endeutat no tingui amb què afrontar tantes ajudes a empreses i ens faci pagar la factura amb retallades. És hora que paguin els rics. #NacionalitzacióJa per acabar amb el robatori de les grans empreses i bancs, frenar l’ecocidi i iniciar el camí cap a una redistribució de la riquesa igualitària.