Anticapitalistes dóna suport a la Llei del Referèndum

El Parlament avui previsiblement aprovarà la llei que dóna cobertura a la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre. Anticapitalistes donem suport a l’aprovació de la Llei del Referèndum perquè suposa un pas cap a la celebració d’un referèndum desobedient per a fer efectiu el dret a l’autodeterminació.

El mandat popular per exercir l’autodeterminació s’ha expressat a les institucions i als carrers en innumerables ocasions els darrers anys. Un mandat popular que l’Estat espanyol i les forces del règim del 78 pretenen taponar i judicialitzar. Per tant, és legítim i necessari desobeir un marc legal que nega drets polítics. La desobediència civil i institucional és una eina legítima i imprescindible de conquesta de drets socials, polítics, econòmics i culturals com demostra la història de les lluites populars, feministes i de la classe treballadora.

No obstant això, l’opacitat amb què el Govern de la Generalitat ha dut a terme el procés de tramitació d’aquesta llei, com la resta de preparatius de l’1 d’octubre, debilita el mateix referèndum i la capacitat de resposta popular contra les mesures repressives. Tancar l’exercici del dret a l’autodeterminació a despatxos és minar les mateixes forces del moviment. L’autoorganització i la plena participació política de les classes populars és una eina central per desbordar el marc legal i per tant s’ha de prioritzar per sobre d’estratègies fallides d’evitar el xoc amb l’estat. Tanmateix, cal criticar que s’ha perdut l’oportunitat d’ampliar el cens i els drets polítics a les persones residents sense la nacionalitat espanyola i per tant aprofundir la democràcia.

Davant la més que previsible suspensió exprés del Tribunal Constitucional de la Llei del Referèndum, Anticapitalistes cridem a les mobilitzacions en defensa de l’1 d’octubre i a favor de la desobediència d’aquesta suspensió i totes les futures mesures de l’Estat espanyol per evitar que es voti. El referèndum només es pot guanyar al carrer.