Anticapitalistes davant les eleccions del 28 de maig al Barcelonès Nord

[Comunicat d’Anticapitalistes Barcelonès Nord]

El proper 28 de maig es duran a terme les eleccions municipals a Catalunya i al conjunt de l’Estat Espanyol, en un context i una situació política molt diferents de les del 2015, on hi havia il·lusió per canviar les coses i semblava que tot era possible, o 2019, on encara s’intentava obrir aquesta escletxa al sistema. 

Ara, al 2023, estem en un moment de reflux general de l’esquerra, els moviments socials i les lluites en general, amb el tancament del  cicle post 15M i de l’1O, tot això ha estat aprofitat per llançar una ofensiva per eliminar drets conquerits fa dècades i ha animat la dreta reaccionària a qüestionar el feminisme o l’ecologisme.

Davant aquesta contesa electoral Anticapitalistes del Barcelonès nord apostem per demanar a la ciutadania el suport a les candidatures transformadores, rupturistes, ecologistes, transfeministes i antifeixistes, que interpel·lin les classes populars de Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Badalona.

Formades per persones compromeses amb la lluita per la justícia social i la defensa dels drets humans. Creiem fermament en la renovació, la democràcia interna i en la construcció de lideratges corals per tal de no caure en els personalismes; com hem demostrat en els llocs on hem tingut responsabilitats és fonamental complir amb allò que s’han compromès, la coherència dels i les càrrecs electes i la seva integritat. Les estructures de poder popular per a un canvi de sistema necessiten uns fonaments sòlids en les experiències organitzatives actuals de la pròpia classe treballadora.

Animem a donar suport a candidatures que es posicionin en la defensa del territori del Barcelonès Nord, defensant el verd de Ca l’Arnús i Can Zam i lluitant contra l’especulació a les Tres Xemeneies i en la defensa de les persones i els seus drets, escapant de presentacions de grans projectes que queden en res i millorant el dia a dia dels veïns i les veïnes amb més serveis de qualitat i proximitat.

Apostem per programes electorals basats en les següents línies estratègiques:

  • Defensa dels serveis públics: volem una gestió pública, participativa i de qualitat dels serveis bàsics com són la salut, l’educació, les pensions, el transport, l’aigua i l’habitatge.

  • Transformació econòmica: model econòmic basat en la cooperació, la solidaritat i l’ecologisme. Volem una economia que prioritzi les necessitats de la gent i no dels beneficis empresarials.
  • Igualtat i diversitat: lluitem contra totes les formes de discriminació i volem construir una societat en la qual totes les persones tinguin les mateixes oportunitats i drets, independentment del seu origen, gènere, orientació sexual o expressió de gènere.
  • Democràcia participativa: volem una democràcia real i participativa, en la qual la ciutadania pugui decidir sobre les qüestions que els afecten de manera directa.
  • Antifeixisme i antiracisme: lluitem contra totes les formes de racisme, xenofòbia i intolerància. Apostem per la convivència i el respecte entre les diferents cultures i orígens.

Volem recordar que de nou hi haurà centenars de milers de persones que no podran  votar-les perquè el racisme institucional els nega fins i tot els drets civils i polítics  més elementals.

Si volem superar els límits del cicle polític anterior i tenir la capacitat d’impulsar un  nou cicle de lluites que sigui capaç d’anar més enllà, és imprescindible una estratègia que no estigui tancada en unes institucions que no són les nostres i que permeti construir pacientment una nova institucionalitat amb objectius de  transformació anticapitalista. Aquesta nova institucionalitat només serà possible si podem bastir un bloc històric de les classes populars amb un programa tan radical com els reptes que els nostres municipis tenen per davant, que sigui capaç d’articular allò social i allò polític sense oblidar mai que l’única  manera d’avançar és a través de les lluites (sindical, transfeminista, ecologista, en defensa dels serveis públics, etc) al carrer. 

Per tot això, animem que cap vot contra el sistema, contra la discriminació, cap vot ecologista, feminista o antifeixista es quedi a casa. També us convidem a continuar lluitant cada dia juntament amb nosaltres i els moviments socials per tal de fer reals aquests anhels i treballar per construir el bloc històric capaç de portar-nos a la construcció d’un nou món.