4M: DEFENSEM LA TERRA, CONSTRUÏM UN FUTUR ECOSOCIALISTA!

[COMUNICAT D’ANTICAPITALISTES]

Els nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya han posat sobre la taula les desconnexions i les dissonàncies entre el discurs i les pràctiques polítiques de resposta a la crisis ecològica d’ERC, Comuns i PSC. Lluny de situar-la com una qüestió central i transversal dins de les partides pressupostàries, la crisi ecològica i les seves respostes queden relegades en un últim pla, deixant clar que el seu abordatge no és una qüestió prioritaria i que no pot condicionar la política econòmica de Catalunya. Aquesta idea es cristal·litza amb l’assumpció acrítica d’agressions al territori dins dels pressupostos, entre les que destaquen l’impuls del quart cinturó al Vallès, el rellançament de la proposta d’ampliació de l’aeroport de El Prat, i la consolidació del megaprojecte especulatiu Hard Rock Cafè al Camp de Tarragona. 

Per tràgic que pugui semblar, l’aprovació d’aquests pressupostos de 2023 és el retorn a la vella recepta de construcció, turisme i finances per a reactivar l’economia. Una aposta que apuntala un model fòssil, especulador i canibalitzador sobre la terra, en què es reforcen lectures mecanicistes de la naturalesa i se’ns condueix cap a la seva destrucció. Un model que ens aboca amb força cap a un present de totxo i macroprojectes, i ens allunya del camí cap a la transició ecosocial, territorial i socialment justa, que necessitem amb urgència. Ni el quart cinturó, ni l’ampliació de l’aeroport, ni el Hard Rock són propostes de canvi o de ruptura: són propostes que hipotequen el nostre futur i l’enfonsen sota capes, capes i capes d’asfalt. 

Un pressupost expressa una piràmide de prioritats. És molt important el que s’hi inclou, però encara ho més el que es deixa fora. En aquest cas, no només s’obre la porta a uns megaprojectes que no aporten res al territori ni els seus habitants, sinó que no es produeix cap avenç en les transformacions que sí que necessitem. La classe treballadora de Catalunya no necessita casinos, ni grans autopistes, ni pistes d’aterratge sobre el mar, necessita uns serveis públics dignes, unes condicions laborals dignes; unes economies que cuidin la terra, que garanteixin l’accés als béns comuns i als recursos que fan possible la reproducció de la vida quotidiana; i una reconversió de totes aquelles ocupacions que no tenen cabuda en la transició ecosocial. Necessita planificació a llarg termini de les transformacions, per no pagar els plats trencats del futur amb les nostres butxaques; en definitiva, necessita establir les bases d’un projecte de país que avanci cap a un futur ecosocialista. 

Per tot això, des de Anticapitalistes ens sumem a la convocatòria del dissabte 4 de març, a les 18.00h a Plaça Catalunya, amb el lema “Defensem la terra, construïm el futur!” de la mà de les plataformes Aturem Hard Rock, Zeroport i la Campanya Contra el 4t Cinturó. Perquè qui estima la terra, no la trinxa: organitzem-nos!