#HiHauràLleiTrans #HabráLeyTrans

[Comunicat de l’Àrea LGTBI d’Anticapitalistas]

El passat 18 de maig, la Llei Trans va ser rebutjada amb els vots en contra de la dreta, la ultradreta i l’abstenció del PSOE. A la seva mà estava la possibilitat de continuar sent un país capdavanter pel que fa al reconeixement de drets per al col·lectiu LGBTI+, però van decidir donar l’esquena a les persones trans i trencar el seu acord de govern.

Després de les declaracions de Carmen Calvo (vicepresidenta del govern): “a mi em preocupa fonamentalment la idea de pensar que el gènere es tria sense més que la mera voluntat o el desig, posant en risc, evidentment, els criteris d’identitat de la resta dels 47 milions d’espanyols”, totes vam tenir clar que la tramitació de la Llei Trans no seria senzilla, ja que els qui en les últimes eleccions generals es van presentar com un PSOE renovat, disposat a canviar-ho tot, dia rere dia s’han anat llevant la careta, mostrant que poc o res ha canviat.

Cal fer-los veure que la lliure determinació de gènere no és un desig, no és un capritx. Aquest dret és una realitat en deu països europeus i a Bèlgica i a Noruega ho permeten a partir dels 16 sense aval patern. En cap d’aquests països aquest dret ha produït cap caos ni problemes estructurals irreversibles, tal com pretenen fer-nos creure des del PSOE i altres sectors “feministes”. Per contra, totes aquestes lleis han reflectit una millora rellevant en les dades contra la LGBTIfòbia. De fet són diverses les lleis autonòmiques a l’Estat Espanyol -precisament d’un PSOE que ara se’n desdiu- les que anaven més enllà de la llei actual i reconeixien aquest dret a l’autodeterminació. La nova llei venia a blindar aquests avanços i a corregir la inseguretat jurídica que suposava aquesta incoherència entre les lleis autonòmiques i l’estatal. 

En la història existeixen nombroses declaracions, postures i reflexions que, igual que Carmen Calvo, han qualificat de disbarat donar drets als qui no els tenien; però el que ningú podrà trobar és que la dotació de drets hagi estat un perjudici per a d’altres col·lectius. Quan una minoria conquereix els seus drets només crea una societat més igualitària, més diversa i plural.

Des d’Anticapitalistes la nostra posició és clara: sempre ens situarem al costat de qui pateix l’opressió d’un sistema capitalista i heteropatriarcal. Vam entrar a les institucions per canviar-les, no per doblegar-nos-hi. Continuarem lluitant al costat de les nostres companyes integrants de cadascuna de les sigles LGBTI+ fins a conquerir cadascun dels drets que ens pertanyen.

Hi haurà Llei Trans i caurà aquest sistema capitalista i *heterocispatriarcal.