DAVANT LES ELECCIONS MUNICIPALS 2019 A BADALONA

Declaració d’Anticapitalistes Barcelonès Nord

Anticapitalistes apostem i demanem el vot per la candidatura LA BADALONA VALENTA encapçalada per Dolors Sabater com a suport a Guanyem Badalona en Comú per revalidar un govern municipal al servei de les classes populars.

Arriba un nou cicle electoral i observem com el nostre municipi és de nou una plaça important de la política municipal, però també en clau nacional. Les anteriors eleccions de 2015 van suposar un daltabaix dels esquemes i dinàmiques preestablertes: amb l’experiment lepenista del Partit Popular que semblava encaminat a revalidar un nou mandat amb un dels discursos més racistes i xenòfobs que es recorden, i amb altres organitzacions que començaven a assimilar part del seu discurs provocant un desplaçament cap a la dreta de les propostes pel municipi.

La irrupció de Guanyem Badalona en Comú fa quatre anys, i l’arribada a l’alcaldia de Dolors Sabater, van posar de manifest que una altra forma de fer i participar en la política institucional és possible, reconeixent des del primer moment que aquestes institucions no són nostres i que el poder resideix en mans de gent que no es presenta a cap eleccions.

Deixant de banda les diferències, es va assolir un acord de govern en base a programa i a la necessitat d’iniciar un projecte que establís un model de ciutat per a totes les veïnes. Aquests objectius es van començar a fonamentar amb ajudes al pagament de l’IBI per a les rendes més baixes; amb millores en l’oferta de places de les escoles bressol amb tarifació social dels preus; i amb projectes de defensa del nostre patrimoni i entorn natural per confrontar l’emergència climàtica que patim i per assolir una ciutat més sostenible i de consum més responsable. Un model de ciutat en la qual la mobilitat connectés barris i persones d’una forma sostenible. Un model més participatiu amb una de les apostes més fortes en uns pressupostos participatius que es van dur a terme amb la implicació de col·lectius i entitats veïnals que van començar a cosir una ciutat malgrat algunes es dedicaven a fomentar la divisió i la confrontació entre barris, procedència, creença o ideologia.

La moció de censura del PSC, amb el suport del PP i Cs, va paralitzar molts d’aquests projectes que, conscientement, han deixat en un calaix per seguir alimentant la confrontació i obtenir rèdit electoral. Per això, en aquestes eleccions, torna a ser clau una mirada llarga que permeti afrontar amb fermesa els reptes que persisteixen a dia d’avui. Reptes que no poden quedar en segon pla com la lluita contra els desnonaments sense alternativa; la pobresa energètica que causa morts i criminalitza a qui la pateix; la lluita contra tot tipus de violències masclistes i el patriarcat en tots els àmbits; el combat contra la LGTBIfòbia i la xenofòbia; l’avenç contra la bombolla del lloguer amb la reserva del 30% de la nova construcció per habitatge social i l’empenta per fer efectiva la regulació dels preus del lloguer dels habitatges; i sense oblidar totes aquelles persones que, de nou, no podran votar perquè el racisme institucional els nega fins i tot els drets civils i polítics més elementals.

Per això, davant les eleccions municipals de diumenge 26 de maig, malgrat al pacte arribat amb una ERC que ha sigut clau en blindar polítiques de retallades a Catalunya, les Anticapitalistes apostem i demanem el vot per la candidatura LA BADALONA VALENTA encapçalada per Dolors Sabater com a suport a Guanyem Badalona en Comú per revalidar un govern municipal al servei de les classes populars. Ara més que mai, hem de mirar al futur, trobant punts on les esquerres alternatives siguem capaces de treballar plegades des de la diversitat i pluralitat que ens caracteritza, acompanyant els moviments socials i amb un peu a les institucions i mil als carrers per continuar creant poder popular.