Contra la criminalització de l’onada de protestes a la ciutat

Comunicat d’Anticapitalistes Barcelona


L’onada de manifestacions protestant contra l’empresonament de Pablo Hassél ha estat una bona notícia després d’un any en què la majoria dels moviments socials han estat pràcticament desmobilitzats davant la crisi i les inadequades respostes tant del govern central com de la Generalitat. L’ampliació de les seves demandes a altres reivindicacions molt sentides, no solament democràtiques sinó també socials, ho ha estat encara més. En canvi, l’anunci que l’Ajuntament de Barcelona, liderat per Barcelona en Comú, farà d’acusació particular en el cas de la crema d’una furgoneta de la Guàrdia Urbana, no és en absolut una bona notícia.

A Catalunya, el govern ha reaccionat contra aquest “despertar” desplegant la repressió policial clàssica amb càrregues de càstig, cops de porra brutals, l’ús d’armes que provoquen ferides greus i detencions sovint selectives. Alhora, la majoria dels partits polítics i mitjans de comunicació han participat en una campanya per criminalitzar i deslegitimar les protestes, caracteritzant-les sense més de “violents” (adjectiu mai aplicat als Mossos o la Guàrdia) i desviant l’atenció de les seves causes profundes i demandes justes.

La pressió (també des de la mateixa policia, vertader poder fàctic tant al país com a la ciutat) per respectar la narrativa dominant és molt forta i, lamentablement, Barcelona en Comú no ha sabut resistir-la. Aquesta acusació particular no ajudarà a millorar la situació de les persones que més pateixen la crisi ni a protegir ningú d’actuacions injustificades de la policia; ans al contrari, enfortirà la campanya per desprestigiar la contestació i dissuadir la gent de participar-hi. A més, quan l’acusació ja està en les mans més que “capaces” de la Fiscalia, afegir-se a la causa vol dir abandonar la presumpció d’innocència i buscar un càstig “exemplar”.

En aquest context, no podem oblidar les declaracions recents de la portaveu de Catalunya en Comú, Jèssica Albiach, contra la dissolució de l’Àrea de Brigada Mòbil (també coneguda com a antiavalots o “Dragons”). L’argument que ha emprat – qui, si no, ens protegiria de l’extrema dreta o els seguidors de futbol ultres – oblida que la Brimo sol actuar gairebé sempre contra els antifeixistes i no contra els feixistes, i obvia igualment el seu paper repressiu en les manifestacions, les vagues o els desnonaments. Què lluny del plantejament del moviment de Black Lives Matter als EUA de treure tots els diners que actualment van a la policia i dedicar-los a serveis socials!

Alliberem els presos; regulem els lloguers; aturem els desnonaments.

Acabem amb la monarquia, abolim la llei d’estrangeria, deroguem la reforma laboral.

Animem tothom que està d’acord amb aquests lemes a ajudar a convertir la propera manifestació en un clam massiu:

Aquest dissabte TORNEM. 18H Plaça Tetuan