COMUNICAT SOBRE LA CRISI A VENEÇUELA

Davant la crisi política a Veneçuela, des d’Anticapitalistes volem manifestar:

 

 

 

1) El nostre rebuig a l’ofensiva de l’oposició contra el govern bolivarià. La oposició veneçolana està liderada per sectors profundament anti-democràtics vinculats a les classes dominants. Aquests sectors preparen un programa de reacció autoritària contra les conquestes de la revolució bolivariana, algunes d’elles molt minvades per la crisi que viu el país. Una oposició que no ha dubtat a cremar, assassinar i atacar a ciutadans indefensos en aquests anys i que ha empitjorat els seus mètodes en els últims temps, amb el segrest d’helicòpters i l’ús d’armes de foc. Aquesta ofensiva no és nova però s’emmarca en un context de cops d’estat, tous o autoritaris en funció de país, a Amèrica Llatina tal com ha passat a Brasil, Hondures i Paraguai. Aquests cops han comptat amb el silenci còmplice de governs i premsa internacional. Les conseqüències immediates d’aquests cops han estat una dura repressió sobre activistes i gents humils. En aquest cas veiem la mateixa complicitat amb l’oposició veneçolana, ocultant el seu caràcter violent i veiem amb preocupació que la mateixa crueltat i acarnissament caurà contra l’activisme d’esquerres i els habitants dels barris més humils de les ciutats veneçolanes si guanya la desestabilització política a Veneçuela i es produeix un cop, tal com busca part de l’oposició.

 

2) Això no significa que recolzem incondicionalment al govern de Maduro: la corrupció, burocratització i la incompetència del govern del PSUV són intolerables en un projecte socialista, revolucionari i radicalment democràtic. El fet que considerem prioritari aturar l’ofensiva de l’imperialisme i de la classe dominant no implica no tenir crítiques als límits del govern de Maduro i a la seva gestió política. La revolució dins de la revolució passa per expandir les llibertats, combatre la burocràcia amb democràcia, redistribuint més la riquesa, i construint mecanismes institucionals que garanteixin el control de l’economia i de l’Estat per les classes populars.

 

3) Rebutgem tota ingerència espanyola en els assumptes veneçolans. El PP i el govern de Rajoy, tan poc inclinats a defensar la memòria de les víctimes del franquisme, utilitza la crisi de Veneçuela per defensar els interessos de les empreses àvides de recuperar el seu poder econòmic a Veneçuela i de pas, desgastar a Podem. La crisi veneçolana solament podrà tenir una sortida democràtica si hi ha un nou impuls revolucionari dins de la revolució bolivariana; a cap moment vindrà dels mateixos que han saquejat els països llatinoamericans.