6A: Punxem la Bombolla

El moviment pel dret a l’habitatge crida a mobilitzar-se el pròxim 6 d’abril sota el lema “Prou lloguers abusius” per exigir mesures polítiques que garanteixin el dret a tenir un sostre on viure dignament i trenquin amb el blindatge dels interessos del capital financer i rendista. Des d’Anticapitalistes ens afegim a la manifestació i animen a tothom a participar-hi i difondre-la. Considerem que és una cita clau de confrontació amb la minoria que viu dels nostres treballs i ens condemna a la precarietat en tots els àmbits de la nostra vida.

L’habitatge és arreu del món un camp de batalla entre les classes populars i el capital financer-immobiliari. L’especulació i els processos de gentrificació i empresarialisme urbà juguen un paper central en l’actual model d’acumulació capitalista on la despossessió és la benzina d’un sistema immers en una crisi civilitzatòria i en una perpètua fugida cap en endavant que només coneix una fórmula: més saqueig, més autoritarisme i més explotació. Per aquest motiu, mesures que busquen protegir, fins i tot tímidament, el dret a l’habitatge i garantir lloguers estables i assequibles xoquen amb l’oposició de bancs, fons voltors i grans grups de comunicació i partits polítics al seu servei. Els sous de misèria i els lloguers abusius són dues cares de la mateixa moneda i s’han de combatre de la mateixa manera, des de l’autoorganització i el conflicte. Aturar desnonaments, recuperar habitatges buits o organitzar vagues són el camí per transformar la relació de forces i repartir justament la riquesa social.

Per això, ens sembla fonamental participar en manifestacions com la del dissabte 6 d’abril a les 18h a Jardinets de Gracia (Barcelona) i també avançar cap a la construcció d’un moviment popular pel dret a l’habitatge organitzat amb iniciatives com el primer Congrés d’Habitatge de Catalunya. Aquest moviment l’entenem en relació a la necessitat de comunitats fortes i vives i de teixir vincles en el conjunt de les classes treballadores que permetin que intervingui com un subjecte autònom en totes les esferes de conflicte social, cultural, econòmic i polític.

L’habitatge és un dret, no una mercaderia. Punxem la bombolla!