Enguany celebrem la novena Escola anticapitalista de primavera! El 15 de maig de 2021 tornem a Can Rigol (Begues), una casa de colònies enmig de la natura. Una edició que, novament, arriba marcada pel context de pandèmia de la Covid-19. Aquesta serà una Escola atípica, la farem d’un sol dia i totes les activitats es realitzaran a l’exterior.
L’Escola és un espai de trobada, debat, reflexió i formació col·lectiva i després d’un any de reunions telemàtiques, creiem que és hora de trobar-nos i escoltar-nos de manera presencial (sempre respectant les mesures covid). Trobar-nos per posar en comú experiències i construir alternatives per acabar amb el capitalisme plegades.
A les 10 hores comencem la jornada amb la formació “De la primavera àrab a Xile Despertó, 10 anys de revoltes contra el neoliberalisme i el masclisme” a càrrec de Brais Fernández, membre de la redacció de Viento Sur i militant d’Anticapitalistas i Estela Fernández, activista feminista i militant d’Anticapitalistes.
En el desè aniversari del 15M reflexionarem sobre el cicle de protestes populars que ha sacsejat el món des de la crisi de 2008 a totes les latituds: els indignats a Europa, Occupy Wall Street i BLM als Estats Units, Gezi Park a Turquia, les protestes contra el mundial a Brasil o les més recents dels Gilets Jaunes francesos o contra el cop d’Estat a Bolívia i l’onada internacional de feminisme a Polònia, Ni una menos i la lluita per l’avortament lliure i gratuït a Argentina o les vagues internacionals feministes del 8M. Què ha quedat després de l’esclat? Què podem aprendre per les lluites que vindran?
A les 12 hores realitzarem tallers dinamitzats per diferents col·lectius socials per conèixer millors les seves experiències de conflicte.
Després de dinar, a les 16 hores, començarem amb el debat “Estratègies sindicals en temps de pandèmies” amb la presència de Marc Casanovas (IAC), Marta Miguella (CGT) i una representant del sindicat ELA d’Euskal Herria.
L’aturada de l’economia durant el primer estat d’alarma i els ERTOs han generat un escenari inèdit per la lluita als centres de treball. Com es pot respondre a la crisi econòmica i social en aquest context? Com afrontar els tancaments i deslocalitzacions que ja comencen? Com construir un sindicalisme feminista i ecologista?. Aquests tres sindicats combatius conversaran d’aquests reptes per la classe treballadora.
Per acabar, i per no trencar la tradició, tancarem amb el grup de teatre feminista Las Fritas, amb la peça “El diario de Patri [y otras apropiaciones del capital]”.